שיני בינה מעלות בדרך כלל אסוציאציות כואבות. קבוצת השיניים הטוחנות, ששיני הבינה שייכות אליה, כוללת 12 שיניים. הן השיניים שמבצעות את פעולת הלעיסה הנמרצת ביותר.
שיני הבינה הם השיניים האחרונות שמתפתחות בפה. הן מתחילות להתפתח בגיל העשרה, אבל הן בוקעות (בכאב!) רק בין הגילאים 18 עד 25. כיוון שהן יוצאות אחרונות, הרבה פעמים לא נותר להם מקום, וזאת הסיבה שבגללה בדרך כלל מבצעים עקירה של שיני הבינה. רופאי השיניים לרוב ממליצים על עקירה, גם כדי למנוע סיבוכים וכאב מיותר, וגם כיוון שקשה מאוד לשמור על היגיינה טובה של שיני הבינה בגלל מיקומן בפה.
מתי עוקרים שיני בינה?
עקירת שיני בינה היא תהליך מוכר ושגרתי שאין מה לפחד ממנו. מרבית המטופלים חוששים יותר מההחלמה ופחות מהעקירה עצמה. לכן כדאי לדעת בדיוק במה מדובר כדי למנוע כאב מיותר ולהתכונן לתהליך כמו שצריך.
עקירת שיני בינה דורשת תהליך יותר מורכב מעקירה "רגילה" של כל שן אחרת בפה. עקירת שיני בינה חייבת בהרדמה כללית או מקומית, ולעיתים גם תפרים.
כמו כן, אופי הניתוח משתנה לפי מצב השיניים.
למשל, מהי שן כלואה?
בגלל חוסר מקום, קורה ששיני הבינה מתפתחות באלכסון, ולכן לא "מוצאות" את שביל הבקיעה שלהן, היות והוא חסום על-ידי השיניים שבקעו לפניהן. לשן כזאת קוראים שן כלואה, ועל מנת למנוע כאבים וסיבוכים – עוקרים אותה. ניתוח לשן בינה כלואה עלול להיות מעט יותר מסובך.
באופן כללי, מומלץ לטפל בעקירת שיני בינה כמה שיותר מוקדם: ככל שהשנים עוברות, מצמיחות השיניים שורשים יותר עמוקים, ויותר קשה יהיה לנתק אותן מהלסת. בכלל, במידה והשורשים נוגעים כבר בעצם הלסת או עם רקמות הסינוסים, הניתוח יהפוך לעוד יותר מורכב. בנוסף, ידוע שבגיל צעיר, ההחלמה יותר מהירה.
בשורה התחתונה, בניגוד לשאר השיניים שלכם, שהאחריות לשמור עליהן מכל משמר חלה אך ורק עליכם, שיני הבינה עלולות לכאוב ולהפריע גם אם ממש השתדלתם. לכן, אל תתנו לכאב לתפוס אתכם. במידת האפשר, תמנעו אותו. גשו לרופא השיניים שלכם ושאלו אותו את השאלות הנכונות הוא ידריך אתכם כיצד לפעול עם שיני הבינה שלכם.